Tim Ferris, človek vďaka ktorému pri každej príležitosti točím neuroticky perom medzi prstami uverejnil video s jednoduchým návodom ako sa stať expertom v používaní čínskych paličiek pri jedení. Keďže som okrem tohto blogera a spisovateľa tiež veľký veľký fanúšik jedenia paličkami odporúčam vám do pozornosti toto easy video. Paličky sú totiž fenomén, ktorý plne doceníte až keď dobre zvládnete tento nástroj a spôsob jedenia s ním. Keď budete sebaisto držať to najťažšie sústo medzi dvoma kúskami dreva, prípadne keď s paličkami zabijete muchu ako čínsky majster v Karate Kidovi odložíte nožík a vydličku iba na nevyhnutné prípady.
Prečo paličky?
Jedenie paličkami cibrí chuťové zmysly: okrem samotného hmatu a získania virtuozity pri narábaní s prstami umožnuje hlavne delikátnejšie vychnutnávanie jedla pretože vás nútia jesť pomalšie a po menších sústach. Nepodceňujte tento fakt. Práve nástroje, ktoré používame každý deň formujú naše zvyky a pomalšie jedenie je určite jeden zo zvykov, ktoré by sme si mali všetci v záujme svojho zdravia osvojiť. Nie je to o rýchlosti. Je to o kvalite.
Komu nepomôže ani toto video a stále bude vidieť ako mu kúsky mäsa a ryže prepadávajú pred očami na zem nech skúsi skontrolovať základné pozície paličiek v rukách na tomto mieste. Ak vás táto téma zaujíma trošku viac môžete si prečítať o histórii používania paličiek a základoch etikety pri jedení. A aby opäť neostalo pri rečiach: napríklad na tejto adrese si môžete objednať vaše prvé zásoby paličiek do kuchyne.
(mk)